Kireçli Su Zararları
Share
Arıtılmamış su içinde pek çok sağlığa zararlı madde bulunabilmektedir. Bu maddelerden birisi de kireçtir. Kireçli su, öncelikle sağlık olmak üzere suyun kullanıldığı farklı alanlar için zararlı olabilmektedir.
Kireçli Suyun Özellikleri
Kireçli Suyun Sağlığa Zararları
Vücuda kireç alındığı zaman sağlığa birçok zararı dokunabilmektedir. Yoğun kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip su tüketildiğinde başlangıçta bu maddeler depo edilir. Kireç özellikle böbrek sağlığını önemli derecede etkileyebilir. Magnezyum ve kalsiyum mineralleri kanda fazla miktarda bulunduğunda böbreklerde taş oluşumu ortaya çıkabilir. Kireçli su, damar tıkanıklığına ve damar sertleşmesine yol açar. Ayrıca karaciğer üzerinde de bir takım zararları vardır.
Kireçli su ile kişisel temizlik hem tam olarak sağlanamaz hem de cilde zarar verir. Sert su ya da kireçli su ile sabun çok az köpürür. Bunun sonucunda ise cilt temizliği tam anlamıyla gerçekleşmez. Sert sular cilt sağlığı için de son derece zararlıdır. Duş alındığında ciltte kuruluğa ve sertleşmeye neden olur. Saçlarda ise kırılmalar oluşur.
Kireçli Suyun Ev Aletlerine Zararları
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan, su ile çalışan elektrikli ev eşyaları kireç sebebiyle arıza yapabilmektedir. Kireçten arıtılmamış olan veya bir su yumuşatma sistemi tarafından sertliği giderilmemiş olan sular, cihazların parçalarında kireçlenmeye yol açar. Örneğin çamaşır makinelerinin rezistanslarında sert su yüzünden kireçlenme gözlenebilir. Ketlle gibi ev aletlerinde sert su kullanılmasından dolayı haznede kireçlenme oluşabilmektedir. Su kullanarak çalışan makine ve cihazlarda oluşan kireç tortuları zamanla sıcak su ile birlikte bakteri oluşturabilir.
Kireçli Su Nasıl Arıtılır?
Suyu kireçten arındırmak için en iyi iki yol su arıtma cihazları ve su yumuşatma cihazlarıdır. Su arıtma cihazları ters ozmos yöntemi ile çalışır. Ters ozmos, sudaki maddelerin neredeyse hepsini temizler. Su arıtma cihazlarındaki membran filtreler küçük gözenekleri sayesinde sadece su moleküllerinin geçişine izin verirler. Böylece zararlı maddelerle birlikte sudaki yoğun kalsiyum ve magnezyum iyonlarının bir kısmını tutar ve bu yoğunluğu düşürür. Aynı zamanda suda oluşmuş olan kireç tortularını da su arıtma cihazları sudan uzaklaştırır.
Su yumuşatma sistemleri ise özel bir reçine kullanarak sert suyu yumuşatır. Sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarını reçine tutar ve yerlerine sodyum iyonları verir. Bu şekilde suyun sertlik oranı düşürülür. Dolayısı ile suda kireçlenme gerçekleşmez.
', 'Kireçli Su Zararları', 'kireçli suyun zararları', 'Arıtılmamış su içinde pek çok sağlığa zararlı madde bulunabilmektedir. Bu maddelerden birisi de kireçtir. Kireçli su, öncelikle sağlık olmak üzere suyun kullanıldığı farklı alanlar için zararlı olabilmektedir.', 'kirecli-su-zararlari', 'su arıtma cihazı, kireçli su');