Hidrofor Ne İşe Yarar?
Share
Basıncı düşük olan su tesisat sistemlerinde basıncı arttırmak için hidrofor kullanılır. Hidrofor su basıncının düşük olabileceği yüksek binalar, siteler, villalar ve dairelerde basıncı arttırarak suyun kullanılabilmesini sağlar. Konumuna ve tesisatına göre bazı binalarda şebeke su basıncı yeterli düzeyde olmamaktadır. Böyle durumlarda hidrofor kullanılmalıdır. Bu pompalar çalışmak için elektrik enerjisine ihtiyaç duyarlar.
Hidrofor Nasıl Çalışır?
Hidroforlarda bir basınç tankı bulunur. Bu tank entegre halde de olabilir. Bir diğer sistem ise pompanın doğrudan şebekeye bağlanılmasıdır. Bu sistem diğer sisteme göre daha kullanışlı gibi gözükse de herhangi bir su kesintisinde hidrofor kullanılamayacaktır. Temel çalışma prensibinde su, hava ile basınçlandırılarak sisteme gönderilir ve bu sayede su kullanıcıya ulaştırılır.
Tanklar belirli çalışma basınçlarına uygun olacak şekilde üretilmesi gerekir. Bunun için de belirlenen basınca dayanabilecek çelik saclar gerekmektedir. Çelik saclarla üretilen tank, pompadaki yardımcı elemanları üzerinde tutar. Tankın içinde basınçlı hava saklanır. Tankın içine su girdiği zaman içindeki basınç artmaya başlar. Su girişiyle beraber hava, su yüzeyine basınç uygular.
Pompa tanklarında genelde hava kompresörü kullanılmaktadır. Membranlı olarak tanımlanan pompalarda ise kompresör yerine basınca karşı dayanıklı lastik kullanılır. Depoda membran görevi gören bu lastik hava bölümü ile su bölümünü birbirinden ayırır. Pompaların çalışmaları sistemden sisteme değişiklik gösterir. Öncelikle ihtiyaca yönelik hidroforlar kullanılmalıdır. Bu ürünler kullanılacakları sisteme yeterli basıncı verebilecek kapasitede olmalıdırlar.
Hidrofor Çeşitleri
Hidroforların da kendi aralarında çeşitleri bulunmaktadır. İhtiyaca göre belirlenen özellikte ve kapasitede olanlar alınmalıdır.
1. Kompresörlü Olanlar
Tank için ihtiyaç duyulan hava bir kompresör sayesinde temin edilir. Kompresörlü olanlar hava şarj cihazlarının yeterli olmadığı büyük tesis ve sitelerde kullanılmaktadır.
Endüstriyel alanda oldukça fazla kullanılan bu pompalar birkaç dezavantaja sahiptir. Kompresörlü olmaları nedeniyle gürültülü bir şekilde çalışırlar. Ayrıca kompresör masrafı ile arıza sorunları da meydana gelmektedir.
2. Membranlı Olanlar
Kompresörlü olanlara göre daha küçük hacimdeki membranlı olanlar en fazla 25 litre olacak şekilde çeşitli hacimlerde üretilmektedirler. Membranlı tankların su haznesi dolmaya başladığı zaman lastik membran tankın hava bölümüne basınç uygulamaya başlar. Hava yeterli derecede sıkışınca elektrik motoru devreye girer ve sistem çalışmayı durdurur.
Bu pompalarda kullanılan lastik membran sayesinde tankta bulunan hava ve su birbirinde ayrılır. Böylece hava suyla ayrı kaldığı için tekrar hava takviyesine gerek kalmamaktadır. Membranlı olanların tankları elektrik motoru ile entegre edilmiştir. Böylece tankta oluşan basınca göre elektrik motoru çalışmaya başlar. Hidroforda depo suyu biriktirir.
3. Otomatik Şarjlı Olanlar
Bu pompa çeşidinde hava şarj cihazı kullanılmaktadır. Yastıklama havası ile çalışmaktadırlar. Su girişinde bulunan hava şarj cihazı su ile beraber hidrofora hava basmaktadır. Genleşme tankının içine basılmış olan fazla hava ise tahliye kanalından tahliye edilir.
Bu işlem herhangi bir küresel vana gerek duymadan gerçekleştirilir. Otomatik hidroforlar daha çok konutlarda kullanılmaktadır. Bu sistemlerin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar arasından tüm pompalarla kullanılabilmeleri ve şebeke su basıncı yeterli düzeyde olduğunda kolayca sistemden saf dışı bırakılabilmeleridir.
Temiz içme suyuna ulaşmak her canlının hakkı ancak şebeke suyunda bulunan klor gibi kimyasal maddeler temiz su içmeye engel olmaktadır. Şebeke suyunda kimyasal maddelerin yanı sıra birçok sağlığa zararlı madde bulunur. Aşamalı su arıtma cihazları sayesinde suyun tadı düzenlenir ve sudaki yabancı maddeler dışarıya atılır.
Su arıtma cihazı modellerinden kapalı kasa su arıtma cihazları olmak üzere diğer ürünlerden alarak evleriniz ve iş yerlerinizde sağlıklı suyun tadını çıkarabilirsiniz. Su arıtma cihazını satın aldığınızda kullanabilmeniz için basınca ihtiyaç duyulur. Bu basınç şebekeden ya da bir pompa vasıtasıyla sağlanabilir.
Bunların haricinde bir binada su basıncı yetersizse hidrofor kullanılabilmektedir. Hidrofor bünyesinde bulundurduğu diyafram deposundaki hava basıncının da yardımıyla mümkün olan uzak noktaya suyu gönderir. Belli bir su seviyesine kadar arıtma sistemine gönderilen su, arıtılır ve kullanıcıya sunulur.
Hidrofor seçimi için su arıtma cihazı seçerken olduğu kadar titiz olmak gerekebilir. İhtiyaca göre çeşitli ürünler bulunmaktadır. Bu nedenle nasıl bir tür cihaza ihtiyaç duyduğunuzu belirlemek çok önemlidir. Su arıtma cihazı fiyatları ile hidrofor fiyatları farklılık gösterebilir.